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Dear Mr. Messer: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your July 31, 2013 request for clarifications on shipper and carrier 
responsibility for placarding under the Hazardous Materials Regulations (HMR; Parts 171-
180). In your incoming letter you state that state inspection stations are writing violations to 
carriers who were not provided proper placards or were provided improper placards. You 
believe those violations should not be applied to the carrier based on the requirements 
specified in §§ 171.8; 171.2(±) and 172.506. 

Your questions are paraphrased and answered below: 

Ql. Is the carrier allowed to trust that a shipper is knowledgeable and that a shipment 
was prepared in compliance with all HMR requirements? 

A 1. In accordance with § 171.2( f), each carrier who transports a hazardous material in 
commerce may rely on information provided by the offeror of the hazardous material, 
or a prior carrier, unless the carrier knows or, a reasonable person, acting in the 
circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the 
information provided by the offeror or prior carrier is incorrect. 

Q2. Is the intent of§ 172.506(a) to mandate that if a driver has the proper placards he 
must affix, if not already affixed, and maintain those placards on the trailer while 
transporting the hazardous materials? 

A2. As stated in§ 172.506(a)(l), each person offering a motor carrier a hazardous 
material for transportation by highway must provide the motor carrier with the 
required placards for the material being offered prior to or at the same time the 



material is offered for transportation, unless the carrier's motor vehicle is already 
placarded for the material. A motor carrier may not transport a hazardous material in a 
motor vehicle, unless the required placards for the hazardous materials are affixed as 
required by the HMR. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



July 31, 2013 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Material Safety Administration 
Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington1 DC 20590-0001 

To Whom It May Concern: 

Never Settle for Less. 

I am looking for clarification on regulations involving carrier and shipper responsibility regarding proper 
placards. State inspection stations are writing violations to carriers when we're not provided proper placards 
or were provided improper placards. I believe that those violations should not be applied to the carrier 
because of the regulations cited below. 

In CFR 100-185, under 171.8 Pre-transportation functions performed by the offeror. (14) Selecting, 
providing, or affixing placards for a freight container or transportation vehicle to indicate that lt contains a 
hazardous material. 

Under 171.2(f) No person may transport a hazardous material in commerce unless the hazardous 
material is transported in accordance with applicable requirements of this subchapter, or exemption or special 
permit, approval, or registration issued under this subchapter or subchapter A of this chapter. Each carrier 
who transports a hazardous material in commerce may rely on information provided by the offeror of the 
hazardous material, or a prior carrier, unless the carrier knows or, a reasonable person, acting in the 
circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the information provided by the 
offeror or prior carrier is incorrect. 

Under 172.506(a) Each person offering a motor carrier a hazardous material for transportation by 
highway shall provide to the motor carrier the required placards for the material being offered prior to or at 
the time the material is offered for transportation unless the carrier's motor vehicle is already placarded for 
the material as required by this subpart. 
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Never Settle for Less. 

Under 172.506(a.) (1} No motor carrier may transport a hazardous material in a motor vehicle, unless 
the placards required for the hazardous materials are affixed thereto as required by this subpart. 

Is the intent of 172.506(a) to mandate that if a driver has the groper placards he must affix, if not already 
affixed. and maintain those placards on the trailer while transporting the hazardous material? 

I read these regulations as saying that the carrier is allowed to trust that the shipper is knowledgeable 
and is following all pre-transportations functions, and what they provide, or do not provide, will be in 
compliance with all 49 CFR regulations. 

Please feel free to contact me for further clarification of our position on this matter. Thank you in advance for 
your time. 

Sincerely, 

Jeff Messer 
Safety Analyst 
Con-Way Truckload 
4701 E. 32"d Street 
Joplin, MO 64803 
Phone: 417-623-5229, Ext. 5561 
Fax: 417-782-4768 
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